Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Amning kan påverka social klass

Publicerad: 10 juli 2013, 09:41

Foto: Photos.com.

Barn som ammats hade större chanser att klättra på samhällsstegen än de som inte hade ammats, enligt en studie.


Barn som ammades hade 24 procent större chans att klättra uppåt på samhällstegen och löpte drygt 20 procent mindre risk att komma ner på stegen. Detta enligt en studie som publicerats online på Archives of Disease in Childhood.

Totalt 17 419 individer födda 1958 och 16 771 individer födda 1970 har ingått i studien. Forskarna har tittat på individernas sociala klass som barn, baserat på vilken klass deras pappor tillhörde när de var 10 eller 11 år gamla. Sedan har de tittat på vilken klass barnen tillhörde som vuxna, vid 33 eller 34 års ålder.

Skalan var indelad i fyra, från klass 4 och klass 5 (outbildad respektive specialiserad arbetare) till klass 1 och 2 (professionell/chef).

I studien tog forskarna hänsyn till barnens kognitiva utveckling och resultat på stresstest. De tog även hänsyn till att en mindre andel barn ammades 1970 än 1958 och att de som var födda 1970 generellt var mer benägna att klättra uppåt på samhällsstegen och löpte mindre risk att komma ner på den än de som var födda 1958. Även när forskarna tog in dessa aspekter fann de att barn som ammats i högre grad klättrade på samhällstegen än de som inte hade ammats. Effekten ska ha varit lika stor i båda årskullar.

Amning förstärker hjärnans utveckling och intellekt, vilket är en bidragande orsak till resultatet, enligt forskarna. Om det är näringsämnena i bröstmjölken eller hud mot hud-kontakten som innebär den största fördelen för ammade barn kan forskarna bakom studien inte svara på. Kanske är det kombinationen, föreslår forskarna.

Läs abstract:

A. Sacker, Y. Kelly, M. Iacovou, N. Cable, M. Bartley. Breast feeding and intergenerational social mobility: what are the mechanisms? Archives of Disease in Childhood, 2013; DOI: 10.1136/archdischild-2012-303199.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev