Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Amning minskar risken för diabetes

Publicerad: 23 november 2005, 10:24

Ju längre en kvinna ammar sitt barn, desto mindre risk löper hon att utveckla typ 2-diabetes, visar en amerikansk studie. Men vilka mekanismer som ligger bakom sambandet vet inte forskarna.


Att insulinkänsligheten och glukostoleransen ökar hos ammande kvinnor är känt sedan tidigare. Forskarna har därför misstänkt att amning kan minska risken för typ 2-diabetes, även kallad åldersdiabetes. Men hittills har detta samband inte studerats närmare.

Nu visar en studie från Harvard Medical School i Boston, USA, att kvinnor som ammar sina barn länge faktiskt löper mindre risk att utveckla typ 2-diabetes.

De data som använts i studien kommer från Nurses´ Health Study, NHS, och NHS II - två prospektiva långtidsstudier av hälsa och livsstil bland amerikanska sjuksköterskor. De båda studierna som bygger på enkätsvar och prover från sammanlagt 280 000 kvinnor startades 1976 respektive 1989 och pågår fortfarande.

Forskarna bakom studien kring amning och diabetes, har analyserat data från totalt 157 000 kvinnor i NHS och NHS II som fött barn. Vid beräkning av risken för dessa kvinnor att utveckla typ 2-diabetes har forskarna tagit hänsyn till deras nuvarande body mass index, BMI, och andra relevanta riskfaktorer för typ 2-diabetes.

Resultaten, som presenteras i det senaste numret av the Journal of the American Medical Association, JAMA, visar att risken att drabbas av typ 2-diabetes minskar med upp till 15 procent för varje år en kvinna ammar, bland de kvinnor som fött barn de senaste 15 åren. Bland kvinnor som fick barn för mer än 15 år sedan var dock sambandet inte lika tydligt.

Vilka fysiologiska mekanismer som ligger bakom att risken för typ 2-diabetes minskar ju längre en kvinna ammar, är fortfarande oklara.

Camilla Wernersson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev