Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Amning skyddar mammor från reumatism

Publicerad: 15 juni 2007, 09:18

Amning i 13 månader eller mer minskar moderns risk att utveckla reumatism, enligt en ny svensk studie som presenteras vid den internationella reumatologkongressen EULAR i Barcelona i dag.


Ju längre en mamma ammar sitt barn, desto lägre är risken att utveckla reumatoid artrit, RA. Användning av p-piller eller hormonersättningsläkemedel påverkar dock inte risken för RA, enligt studien.

De som ammat i 13 månader eller mer löpte enligt studieresultaten 54 procent lägre risk att utveckla RA, jämfört med de som inte ammat alls. De som ammat mellan 1 och 12 månader löper 26 procent lägre risk att utveckla sjukdomen jämfört med de som aldrig ammat.

Studien är baserad på uppgifter från svenska vårdregister mellan 1991 och 1996. Hälsoinformation kring 136 kvinnor som senare utvecklat RA jämfördes med 544 kontrollpersoner. Information om användning av p-piller, hormonersättning, amning med mera inhämtades via ett frågeformulär, som sedan analyserades av forskare vid Universitetssjukhuset Mas i Malmö.

– Resultaten bidrar ytterligare till den ökande mängden evidens som pekar på att amning har positiva effekter, i detta fall för mödrarna, säger Mitra Keshavarz, läkare vid Universitetssjukhuset Mas och huvudansvarig för studien.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev