Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Amsterdam favorit hos EMA-anställda

Publicerad: 28 september 2017, 05:51

Foto: Thinkstock

Regeringen kampanjar hårt för Stockholm/Uppsala. Men om de anställda på EU:s läkemedelsmyndighet EMA själva får välja så går flyttlasset snarare till Amsterdam.


Ämnen i artikeln:

EMALäkemedel

Bara 48 procent av de tillfrågade på myndigheten säger i en intern enkät att det är ”väldigt troligt” att de skulle flytta med om EMA framöver placeras i Stockholm.

Myndigheten måste liksom bankmyndigheten EBA flyttas från London i och med Storbritanniens utträde ur EU.

EMA varnar dock för att det leda till en rejäl personalflykt. Den enkät som gjorts med de omkring 900 anställda visar att nio av tio EMA-tjänstemän hellre skulle säga upp sig än flytta till Warszawa, Bukarest eller Sofia, som är tre av de totalt 19 städerna som kämpar om att få ta över EMA-kontoret.

Mest populära är enligt nyhetssajten Politico Europe i stället i tur och ordning Amsterdam, Barcelona och Wien. Stockholm/Uppsala hamnar bara på elfte plats i listan, jämfört med en femteplats för Köpenhamn och en 14:e för Helsingfors.

Beslutet om nytt säte för EMA ska tas av medlemsländernas EU-ministrar i november. Så sent som i måndags valtalade Sveriges Ann Linde (S) intensivt när hon träffade sina kollegor i Bryssel.

- Det är tufft alltså. Jag har haft sju möten med andra ministrar och alla slåss för sitt. Jag har känt mig nästan som en försäljare, sade Linde efteråt till TT.

Relaterat material

Hbtq-rättigheter i fokus i EMA-strid

Regeringen vill placera EMA i Hagastaden

EU sätter kriterier för myndighetsflytt

Han ska förverkliga drömmen om EMA

WIKTOR NUMMELIN/TT

Ämnen i artikeln:

EMALäkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev