Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Anabola steroider i blandmissbruk leder till särskilt hög dödlighet

Publicerad: 7 mars 2006, 11:52

Blandmissbrukare som använder anabola steroider dör i yngre ålder än andra missbrukare. Överdödligheten beror på olycksfall, mord och självmord. Det visar två svenska studier.


Studierna, som utförts vid Karolinska universitetslaboratoriet i samarbete med Rättmedicinska enheten vid Uppsala universitet, har kartlagt sambanden mellan missbruk av anabola steroider och olycks- och dödsfall. I den ena studien undersöktes 52 dödsfall, i den andra följdes 1463 personer upp som tidigare sökt hjälp på olika mottagningar.

En av forskarna är Ingemar Thiblin, docent i rättsmedicin vid Uppsala universitet. Han säger att studiens viktigaste resultat är att blandmissbrukare som använder anabola steroider verkar ha en särskilt hög risk för en för tidig död. Snittåldern för de 52 avlidna steroidmissbrukarna var 24 år. I en jämförelsestudie med avlidna heroin- och amfetaminmissbrukare var medelåldern 34 respektive 40 år.

- Den kortare livslängden beror på onaturliga dödsfall, som olycksfall och förgiftning i samband med exempelvis heroinmissbruk. Men det är främst den avsiktliga dödligheten som självmord eller mord som den här gruppen sticker ut ordentligt, säger Ingemar Thiblin.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev