Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Analys: Apoteket en vinnande förlorare

Publicerad: 7 maj 2009, 09:41

ANALYS: När krutröken lagt sig efter tisdagens besked om apoteken framstår monopolisten själv som den främsta vinnaren.


Då menar jag förstås i relation till förväntningarna – i absoluta tal är ju monopolbolaget en nettoförlorare av 616 apotek.

Bolaget får behålla betydligt fler apotek och shoppar än väntat, och antas få en marknadsandel som tangerar gränsen för det konkurrensrättsligt acceptabla.

Konkurrensverket brukar tala om en gräns för marknadsdominans på omkring 35 procent, och Apoteket får behålla – just det – 35 procent av apoteken.

På minuskontot får Apoteket en ganska kortvarig period utan expansion inom landet – ajöss till de 15 nyetableringar som ligger närmast i tiden. Men den vågskålen väger ganska lätt.

Man kan undra hur den tyska jätten Celesio, som mer än andra påpekat att den förra monopolisten inte får bli för stark på den nya marknaden, resonerar nu. De två ”megaklustren” tycks ju närmast skräddarsydda för Tamro och Celesio – men vad händer om en av dem tappar intresset?

Det kan rimligen inte finnas så många intressenter som uppfyller alla köparkriterier när det gäller de två landsomfattande jätteklustren.

Ryktet – obekräftat – säger förresten att den brittiska koncernen Alliance Boots ska ha slagit sina påsar ihop med Åhléns. Varuhuskedjan lär ju inte vilja köpa kluster, utan starta apotek i eller intill sina befintliga affärslägen.

Kanske är omstruktureringsbolagets till synes välriggade plan skakigare än vad som framgått hittills?

Det är för tidigt att slutligt recensera det lilla bolagets arbete med apoteksuppdelningen. Men flera röster efterlyser nu klarare besked kring de exakta formerna för den viktiga försäljningsprocessen som inom kort ska ta vid.

En detaljerad tidsplan för stegen i säljprocessen, prydligt upplagd på bolagets hemsida, skulle gjuta en hel del olja på de vågor som nu börjat svalla ganska ordentligt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev