Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Analys: Dagens Apotek listar budgivare

Publicerad: 2 oktober 2009, 13:08

ANALYS: Dagens Apoteks ryktes-extra före sommaren väckte vissa reaktioner och muntrationer. Här kommer del två.


Förra gången, strax före sommaren, hade jag hört ryktet att Apoteket AB planerade ett shop-in-shop-samarbete med Ica.

Min anonyma sagesperson hade inte på något sätt påstått att samarbetet bara gällde receptfria läkemedel.

Men jag tyckte att ett större samarbete lät fullständigt orimligt med tanke på den redan då svallande debatten om Apotekets dominans på den nya marknaden.

Så osannolikt att jag inbillade mig att källan MÅSTE ha menat ett samarbete om receptfritt i Ica-butikerna. Så jag skrev just så. Det var ju ändå bara ett bland flera branschrykten som jag hade varudeklarerat som just sådana.

Men, med facit i hand, var denna självcensur inte av det smartaste slaget. Jag får trösta mig att flera av de andra ryktena nu har besannats.

Dags att ta ett nytt grepp om ryktena i Apotekssverige.

Vi gjorde ju en översikt över väntade aktörer på den nya marknaden i förra tryckta Dagens Apotek för någon månad sedan, men den listan, där Apotekets Ica-samarbete förstås ingick, känns redan litet daterad.

Vilka är egentligen budgivarna? Veckans Affärer gjorde ett försök med en lista för ett tag sedan, och här kommer Dagens Apoteks motdrag.

Vi anser att följande sex aktörer kan ses som säkra budgivare på apotekskluster: Tamro, Alliance Boots, Altor, Segulah/Medstop, Farmacevtföretagarna och Kronans Droghandel.

För Farmacevtföretagarna är dock finansieringsfrågan fortfarande ett frågetecken.

Sannolika budgivare är riskkapitalisterna Industrikapital, 3i, PAI Partners och Capman, samt Wallenbergssfärens Investor.

Vi har tidigare berättat om den kodade förteckning på budgivare som cirkulerat inom Apoteket AB. Den innehöll 15 djurnamn som Abborren, Svanen och Zebran. Men finns det verkligen så många som 15 reella spekulanter? Omstruktureringsbolagets ökända skärpta direktiv till Apoteket kan ju tolkas som en signal på sviktande intresse för budprocessen. Innehåller den omtalade listan kanske djur som inte motsvarar någon budgivare på riktigt?

En branschspekulation med viss underbyggnad säger förresten att Åhléns kommer att bli den första nya apoteksaktören att slå upp portarna. De kommer i så fall att öppna Sveriges första privata apotek på nästan 40 år ganska nära Dagens Medicins och Dagens Apoteks gemensamma redaktion här på Södermalm i Stockholm. Närmare bestämt i anslutning till Åhléns varuhus och huvudkontor vid Skanstull.

Vad tror du själv om den nya apoteksmarknaden? Maila gärna gissningar, reflektioner, artikelidéer och rykten till Dagens Apotek på nils.bergea@dagensmedicin.se.

Analys: Cristina Stenbeck outsider i ryktesdjungeln

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev