Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Analys: Hård dom mot Tauberman

Publicerad: 5 februari 2009, 17:19

ANALYS: Ann-Christin Tauberman har fått beröm från många håll för sitt sätt att leda Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Men nu får hon alltså sparken. UPPDATERAD 18.19


Ann-Christin Tauberman möttes av skepsis från många håll när LFN bildades 2002, men har navigerat den nya myndigheten med säker hand och vunnit respekt i många läger. TLV har fått utstå kritik för tuffa beslut, men myndighetens arbetsformer och beslut har i de flesta fall vunnit en bred acceptans från både vården och läkemedelsindustrin.

Men enligt uppgifter till Dagens Medicin och Dagens Apotek har Ann-Christine Tauberman nu hamnat i onåd på socialdepartementet. Hon entledigades vid dagens regeringssammanträde.

Anledningen ska vara att det har skurit sig mellan TLV och departementet när det gäller myndighetens specialuppdrag från i december, om att bland annat ta fram ett system för beräkning av en ny handelsmarginal för apoteken. TLV ska inte ha velat följa instruktioner från departementet. Det låter som misstänkt ministerstyre, och ärendet skulle kanske kunna hamna i Konstititutionsutskottet. Men i skrivande stund är för mycket oklart kring Ann-Christin Taubermans entledigande för att dra sådana slutsatser. Bilden klarnar nog inom kort.

Det står i alla händselser klart att det uppstått en spricka mellan TLV och departementet som kan bli svår att överbrygga i ett kritiskt läge av omregleringsprocessen.

Dessutom ska statssekreterare Karin Johansson, enligt uppgifter till Dagens Apotek, ha intagit en aktiv roll i departementets arbete med apoteksfrågan på senare tid.

Det skulle i så fall vara i högsta grad anmärkningsvärt – hon lyftes ju 2007 bort från apoteksfrågorna av Göran Hägglund efter avslöjandena i Dagens Medicin och Läkemedelsvärlden om att hon har ekonomiskt intresse i ett bolag som får pengar från Apoteket AB.

Dan Ericsson, statssekreteraren på finansdepartementet som fick överta apoteksfrågan, dementerar dock att Karin Johansson skulle ha något inflytande över denna fråga.

- Jag sköter allt detta. Vi är väldigt strikta med den uppdelningen, säger han till Dagens Medicin.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev