Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Analys: Miljonrullning borde ha stoppats

Publicerad: 16 oktober 2009, 14:12

ANALYS: TLV, generikabolagen och Apoteket AB bär ett gemensamt ansvar för att generikareformen har börjat blöda. Alla tre, var för sig, kunde och borde ha stoppat miljonrullningen tidigare.


Apotekspersonalen har sedan 2002 idogt bidragit till att tillämpa generikareformen i praktiken. Det har sparat stora samhällsresurser – närmare 3 miljarder kronor enligt en aktuell rapport.

Men som Dagens Medicin och Dagens Apotek kunnat rapportera vid flera tillfällen i år – se till exempel artikeln som är länkad här bredvid – har ett systemfel gjort att den hyllade reformen nu blöder.

Chockhöjningar av priserna från generikabolagen, i kombination med ostringenta beställningar från Apoteket AB, har visat hur sårbart systemet är. Flera bedömare antar att de kostsamma beställningarna av dyr generika har skett omedvetet.

Nu kommer de skärpta reglerna för generikabyte förhoppningsvis snart att eliminera problemet.

Men de senaste åren har hundratals miljoner av patienternas och skattebetalarnas kronor bokstavligen slarvats bort i det tysta.

Hur kunde detta tillåtas att fortsätta månad efter månad?

Tre inblandade parter förtjänar kritik.

» Ingen skugga över apotekspersonalen i stort. Men de ansvariga på systemnivå inom Apoteket AB borde ha skapat bättre spärrar i systemet som försvårat felaktiga beställningar av föregående månads billigaste vara.

» Generikabolagen har satt i system att chockhöja priser – och tjänat grova pengar. Företagen har utnyttjat ett skevt system – branschföreningens förklaringar av företagens praxis väger ganska lätt.

» Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, måste ju godkänna läkemedelstillverkarnas ansökningar om prisförändringar. TLV har, enligt myndighetens jurist Leif Lundquist, sedan 2002 tillämpat ett system där man godtagit alla höjningar upp till ett visst pristak. Det systemet borde ha omprövats mycket tidigare. TLV borde för länge sedan ha reagerat på chockhöjningarna och miljonrullningen – och stoppat dem.

Apoteket tjänar på onödigt höga kostnader för generika

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev