fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Analys: Stenbeck oväntad outsider i ryktesdjungeln

Publicerad: 26 juni 2009, 13:46

ANALYS: Det snackas friskt inför budgivningen på apotekskluster. Dagens Apotek återger några godbitar från högen av rykten och spekulationer.


En händelserik apoteksvår har övergått i en gassande sommar. Hängmattan på Öland väntar.

Som ni vet är det här en årstid då mycket avgörs i Apotekssverige. Nu på tisdag, den 30 juni, går den första tidsfristen ut för eventuella budgivare på de apotekskluster som ska säljas.

Vilka lägger bud och vilka köper? Ryktena och spekulationerna är förstås i full swing.

Här kommer ett litet ryktes-extra inför apotekssommaren, där jag sorterat bort det mest osannolika babblet.

Källorna till nedanstående uppgifter brukar vara pålitliga och initierade – men kan förstås ha fel.

1. Åhléns goes alone. Varuhuskedjan – som inte i första hand är en klusterköpare – är mycket aktiv just nu, och gör en egen apotekssatsning. Alltså utan någon allians med en riskkapitalist eller internationell apoteksaktör.

2. Altor. Det talas mycket om detta riskkapitalistbolag, som beskrivs som offensivt och enligt flera röster ”lär göra något”.

3. Gubben i lådan. Minst en helt nystartad svensk apotekskedja, finansierad med riskkapital och utan koppling till befintliga aktörer med verksamhet utomlands, dyker upp i samband med apoteksförsäljningen. Kan eventuellt kombineras med rykte 2 ovan.

4. Försprång för gröningar – trots allt. Oberoende av intentionerna från politiskt håll kan starten av övertagna apotek i många fall komma att dra ut på tiden. Det talas om februari 2010. Aktörer som startar helt nya apotek, så kallade greenfielders, kan därför få uppemot ett halvårs försprång.

5. Ica + Apoteket = sant? Ica och Apoteket sägs ha en gemensam ”shop in shop”-lösning för receptfritt på gång.

6. Ica vill inte köpa – men Hakon då? Ica har sagt att företaget inte är intresserat av att köpa apotekskluster, men storägaren Hakon Invest har friare tyglar.

7. Andravågen. Många spår en ny våg av etableringar – något eller några år efter den initiala turbulensen. Här kan kanadensiska, ryska och andra aktörer som sonderat den svenska marknaden tänkas dyka upp.

8. Apotekets partihandel. Apotekets tidigare aviserade planer på att bli läkemedelsgrossist lär ha gått i stöpet. Konkurrensverket skulle i alla händelser ha haft synpunkter på en sådan satsning.

9. Cristina Stenbeck. Internetaktören Familjeapoteket är aktiv och vill inte oväntat erbjuda expedition av receptläkemedel på den nya marknaden. Men en annan joker sägs vilja ge sig in i nischen internetapotek – MTG. Mediebolaget driver i dag e-handelssajter som cdon.com och bodystore.com – och lär vilja starta nätapotek.

Rykten, som sagt...

Nu till annat. Almedalsveckan växer för varje år. Jag blev tillfrågad om jag ville leda ett av de många apoteksseminarierna i Visby, men valde efter en slitig vår i stället hängmattan med start nästa vecka. Dagens Apotek finns dock indirekt på plats via Dagens Medicins snabbtänkte politikreporter Henrik Kennedy som länge bevakat apoteksfrågorna.

Han deltar i minst ett seminarium och lär dessutom kunna ses svingandes sina lurviga på det "apoteksdisco" som Farmacevtförbundet utlovat på tisdag kväll för att fira apoteksmonopolets fall.

Den här sajten kommer förresten att uppdateras hela sommaren – dock något mindre ofta under perioden 29 juni till 2 augusti.

Trevlig sommar!

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev