Nyheter
Analys: Två aktörer vill ha apotekare
Publicerad: 31 mars 2009, 09:16
ANALYS: Apotekarprofessionen har dödförklarats på den nya marknaden om regeringens förslag i kompetensfrågan blir verklighet. Men kanske är det inte riktigt så illa.
Nu har nämligen två sannolika nya aktörer på apoteksmarknaden, Phoenix/Tamro och finländska Universitetsapoteket, offentligt berättat att de kommer att anställa apotekare som läkemedelsansvariga.
Detta även om reglerna skulle tillåta att receptarier, som har lägre lön, får denna roll.
KD-Oriola ska dock ha resonerat annorlunda vid ett alumnimöte på Farmacevtiska studentkåren förra veckan. Och Apoteket AB har ju sedan länge många receptarier i ansvarspositioner och lär väl inte ändra på det i första taget.
En vild gissning, som jag gärna tar emot mothugg på, skulle placera Alliance Boots i det senare lägret och Celesio i det första.
Visst skulle många erfarna receptarier klara rollen som läkemedelsansvariga galant. Men om vi får formella kompetensskillnader mellan apoteksaktörerna kan det inte uteslutas att de framtida kunderna, åtminstone i det längre perspektivet, upptäcker dessa skillnader.
Och vad händer med Apoteket AB:s kompetensladdade varumärke på sikt om företaget hamnar längre ned på den formella kompetensstegen än vissa konkurrenter – och samtidigt satsar allt mer på att sälja?
Nu väntar närmast socialutskottets hantering av kompetensfrågan i mitten av april. Frågan är fortsatt het sedan oppositionen nyligen aviserade att den stöder kraven på apotekarkompetens. En ändring här kan, om den inte kommer i utskottet, komma att ingå i den omarbetning av apoteksreformen som socialdemokraterna och deras samarbetspartier sagt sig vilja genomföra vid ett maktskifte.
Vad som förresten ofta missförstås är att kompetensfrågan gäller läkemedelsansvarig – inget annat. Kompetensregleringen avser varken ägande- eller chefsnivåerna på de nya apoteken.
Apropå kompetenser. Det mesta materialet här på dagensapotek.se är unikt för just den här sajten. Men vi publicerar, som ni kanske märkt, en del läkemedelsartiklar både på dagensmedicin.se och dagensapotek.se. Kommentarerna syns också på båda ställena.
En bieffekt av detta har blivit att kommentarsfunktionen i flera fall blivit en debattplats där sjukvårds- och apoteksprofessionernas åsikter bryts mot varandra.
Det känns väldigt roligt. Sådana mötesplatser kryllar det inte av i dag.