Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Andedräkten avslöjar om du har cancer eller inte

Publicerad: 22 mars 2006, 12:07

Bara genom att lukta på andedräkten kan specialtränade hundar avgöra om en person har cancer eller inte. I en amerikansk studie lyckades hundar identifiera cancerpatienter med upp till 97 procents säkerhet.


Människans bästa vän kan numera även användas till att identifiera patienter som lider av tidiga stadier av bröst- eller lungcancer - långt före cancern syns med en magnetkamera.    Den amerikanska Pine Street Foundation i Kalifornien, USA, genomförde studien där två labradorer och tre portugisiska vattenhundar tränades att känna igen utandningsprover från lung- och bröstcancerpatienter, men ignorera andedräkten från friska individer.

Sedan fick hundarna sniffa på utandningsprover i speciella tuber från 55 patienter med lungcancer, 31 patienter med bröstcancer och 83 friska individer. Alla patienter hade nyligen blivit diagnostiserade med konventionella metoder, men hade ännu inte påbörjat kemoterapi.    

Resultatet, som publiceras i tidskriften Integrative Cancer Therapies, visar att hundarna lyckades identifiera cancerpatienterna med mellan 88 och 97 procents säkerhet. Dessutom klarade hundarna av att känna igen både tidiga och sena faser av cancern. Andelen falskt positiva resultat, det vill säga att hunden reagerade utan att utandningsprovet kom från en cancerpatient, var mycket litet.

Men vad hundarna reagerar på är det ingen som vet, även om det sedan tidigare är känt att tumörvävnad utsöndrar benzenderivat och alkener, kemiska föreningar som hundarna kanske kan lära sig att känna igen.  

Flera kritiker har uttalat sig, bland annat i New York Times. Men ingen har kunnat hitta några uppenbara metodologiska fel med studien. De flesta tycks vara överens om att resultatet mycket väl kan stämma och att den något annorlunda diagnosmetoden är värd att undersöka vidare.

Att hundar har en näst intill kuslig förmåga att identifiera luktavvikelser är känt sedan tidigare. Redan 1989 rapporterade tidskriften Lancet om en hund som kunde upptäcka malignt melanom.

Och utöver de knarkhundar som i dag finns vid varje gränskontroll med självaktning, finns det även hundar som kan känna av ett lik i vatten på flera meters djup. Det finns till och med hundar som är tränade på att enbart spåra icke könsmogna personer, det vill säga barn, eller varna sin matte eller husse för ett annalkande epilepsianfall eller ett plötsligt blodsockerfall.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev