Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Anders Blanck kritisk till SKL:s samverkansmodell

Publicerad: 16 maj 2014, 11:52

Lifs vd Anders Blanck tycker att SKL:s nya samverkansmodell kring läkemedel har för stort fokus på priser och kostnader.


– Det som behövs är aktiva åtgärder för att verkligen få ut nya läkemedel till de patienter som har behov av dem. Detta i stället för att skapa ännu fler komplicerade prissättningsprocesser, säger Anders Blanck i Lif, De forskande läkemedelsföretagen.

En ny samverkansmodell inom läkemedelsområdet antogs på torsdagen av Sjukvårdsdelegationen inom Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Ordföranden Mats Eriksson (M) hoppas att samverkan leder till att patienten får rätt läkemedel oavsett bostadsort och att det blir snabbare gemensamma beslut när nya läkemedel ska införas i vården.

Vidare ska modellen, enligt SKL, leda till en mer kostnadseffektiv läkemedelsanvändning och snabbare åtkomst till nya behandlingsmetoder.

Men det Andes Blanck efterlyser är en diskussion om läkemedlens medicinska värde, den vetenskapliga utvecklingen och om sjukvården om en forskande och kunskapsgenererande organisation.

– Och inte minst om patienternas behandlingsresultat.

Anders Blanck hänvisar till att kostnaderna för läkemedel utgör en allt mindre del av sjukvårdens totala kostnader och att nya läkemedel används i allt lägre grad.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev