Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Anders Hernborg kritiserar kollegers överdrivna kåranda

Publicerad: 13 mars 2009, 10:01

Överdriven kåranda får läkarkåren att ta ställning för den dråpmisstänkta läkaren vid Astrid Lindgrens barnsjukhus utan att känna till alla fakta i målet. Det anser Anders Hernborg, allmänläkare i Halmstad.


I kommentarer på Läkartidningens hemsida och på allmänmedicinarnas mejllista Ordbyte skriver han att man inte automatiskt kan utgå från att en läkarkollega som misstänks för ett allvarligt brott är oskyldig, bara för att det handlar om en kollega.

– Det jag vänder mig emot är den lite skråaktiga flockmentalitet som gör att så fort en kollega blir misstänkt så blir det en väldigt känslomässig reaktion mot juridiken och polisen, trots att vi inte vet så mycket, säger han till Dagens Medicin.

När en person blir häktad av en tingsrätt på den starkare misstankegraden måste man utgå från att det finns en viss grund för häktningen, menar Anders Hernborg.

Han uppmanar läkarkåren att låta polis och åklagare utreda det inträffade i lugn och ro, så att rättsprocessen får ha sin gång.

– Det kanske visar sig att rättsläget är oklart. Juridiken dömer ju efter lagstiftningen och inte efter några riktlinjer. Om läkaren bara följt praxis och det ändå strider mot brottsbalken så är det bra att det klarläggs. Då kan det vara läge att kräva att lagen ändras.

Anders Hernborg säger sig inte vara förvånad över att så många läkare redan tagit ställning för den dråpmisstänkta läkaren.

– Förvånad är jag inte, även om jag tycker att det är fel. Det är en lite omogen, oreflekterad reaktion som är rätt så naturlig i slutna sällskap. Även om sjukvården bättrat sig under de senaste decennierna så finns det fortfarande en vana att sluta sig när det kommer kritik.

Relaterat material

Nya uppgifter: Preparat i kroppen var inte journalfört

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev