Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Andnöd under träning inte alltid astma

Publicerad: 1 april 2005, 08:37

Barn som drabbas av andnöd när de idrottar får ofta diagnosen astma. Men det kan lika gärna handla om vanlig andfåddhet, enligt forskare som publicerar resultat från en ny studie i tidskriften Annals of Allergy, Asthma and Immunology.


De amerikanska forskarna har undersökt 142 barn som hade besvär med träningsutlöst andnöd, men som inte hade andra tecken på astma och som inte heller svarade på behandling med astmaläkemedel.

Barnen fick genomgå lung- och hjärtfunktionsmätningar samtidigt som de sprang på ett löpband, så länge som krävdes för att symtomen skulle utlösas.

Av 117 barn som fick besvär under löpbandsträningen var det 98 som tidigare hade fått diagnosen astma. Men undersökningen visade att bara elva barn i själva verket led av verkliga astmasymtom.

Hos majoriteten, 74 barn, var orsaken helt enkelt att de hade drabbats av normal andfåddhet på grund av ansträngningen vid träning. De hade inte den kondition och styrka som krävdes för att klara ett ansträngande idrottspass.

Hos de övriga barnen fann forskarna flera olika orsaker till andnöden. 15 patienter hade ett ineffektivt andningsmönster, de andades för fort och för ytligt för att få maximal lungkapacitet. Flera av dessa hade en mindre skolios.

Ytterligare 15 barn hade olika hinder i andningsvägarna, varav majoriteten hade en dysfunktion i stämbanden.

Ett enda barn hade en allvarligare diagnos, ett hjärtfel.

Forskarna bakom studien, som är gjord vid Children's Hospital i Iowa, USA, anser att den största nyttan med studien var att många av barnen kunde sluta med en medicinering som ändå var till ingen nytta.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev