lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Andra ögon ska ge akut smartare arbetsmiljö

Publicerad: 18 maj 2016, 09:37

Lättakutens chef Catarina Bäckström Rams, läkaren Bo Christer Bertilson, och Christoffer Berg, som är psykolog och som länge jobbat som managementkonsult.

Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån

I två månader hängde en matematiker, en psykolog och en industridesigner på lättakuten i Huddinge. Resultat: ett tjugotal förslag för bättre arbetsmiljö och bättre vård. Nästa utmaning är att gå från ord till handling.


– Är man i en verksamhet blir man snabbt en del av den. Det är bra med någon som har fräscha nya ögon, och dessutom olika kompetenser, säger Christoffer Berg.

Han är psykolog men har länge jobbat som managementkonsult. I höstas tog han och tre andra från olika professioner rygg på personalen på lättakuten i Huddinge, inom ramen för Clinical Innovation Fellowship (se faktaruta). De observerade, intervjuade och sammanställde en behovslista. Utifrån den utformade de tillsammans med akutpersonalen en rad förbättringsförslag.

– Vi har jobbat väldigt nära med dem som ska göra själva förändringen. Det gäller att hitta personer som kan ta projekten vidare, säger Christoffer Berg.

Vissa saker är lätta att ändra på En del saker är enkla att åtgärda och har påbörjats, enligt lättakutens chef Catarina Bäckström Rams.

– Till exempel att kunna märka prover med streckkoder som kopplas direkt till patienten. Det är inget nytt i sig men vi har inte haft det tidigare.

Andra förslag har stötts och blötts tidigare men har visat sig omöjliga att genomföra. Idén att sjuksköterskor skulle få skriva röntgenremisser stötte exempelvis på patrull på röntgenavdelningen.

Ett par förslag handlar om ergonomi, och teamet föreslog bland annat att ett par frekvent använda dörröppningsknappar skulle flyttas. Men enligt Catarina Bäckström Rams behövs större förändringar än så.

– Vi har haft en ergonom där för att titta på hela arbetssituationen.

Nya projekt pågår Två lite större projekt har påbörjats och ska studeras under våren. Det ena handlar om patientflöden kontra bemanning, och det andra går ut på att låta patienten fylla i så mycket information som möjligt på ett papper innan den träffar läkaren.

– Under ett standardbesök på 25 minuter används ungefär hälften av tiden till administration, att lyssna och dokumentera. Den tid man lägger på att undersöka är väldigt liten, säger Bo Christer Bertilson, koordinator för Stockholms akademiska vårdcentraler och den som guidat team lättakuten på plats.

För den som lärt sig tolka dokumentet går det snabbare att identifiera relevant information och man kan gå direkt på själva undersökningen, är tanken.

– Patienternas upplevelse av att fylla i denna information i väntrummet ska utvärderas, och läkarnas upplevelse av att få den. Det blir den första vetenskapliga utvärderingen av detta, så det är spännande, säger Bo Christer Bertilson.

Clinical Innovation Fellowship

En gemensam satsning från Kungliga tekniska högskolan, Stockholms läns landsting och Karolinska institutet, med syfte att få fart på innovationsförmågan inom svensk vård genom att låta andra professioner besöka vårdgolvet. I varje team ingår fyra stipendiater från olika professioner. Organiseras under Centrum för teknik i medicin och hälsa, CTMH.

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev