Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ändrade levnadsvillkor för bakterier kan göra fler sjuka

Publicerad: 7 januari 2010, 14:57

Vår moderna livsföring med bland annat antibiotika påverkar våra bakterier i tarmen på ett sätt som kan vara skadligt, hävdar två amerikanska professorer.


Den senaste tidens ökning av astma, allergier, fetma och vissa åkommor i matstrupen har varit så kraftig i västvärlden att någon miljöfaktor rimligen borde ha ett finger med i spelet.

Enligt professor Martin Blaser vid New York University och professor Stanley Falkow vid Stanford University School of Medicine, båda i USA, beror ökningen av flera av dessa sjukdomar på förändrade livsvillkor för vår naturliga bakterieflora, skriver TT.

Enligt dem har vår moderna livsföring förändrat förutsättningarna för dessa bakterier så pass kraftigt att det numera radikalt påverkar risken för vissa sjukdomar. Ett exempel, enligt dem, är magbakterien Helicobacter pylori, som påverkar utsöndringen av magsyra och vissa hormoner, ett bra exempel. För några decennier sedan fanns den hos fler än åtta av tio spädbarn i USA och Västeuropa. I dag kan den inte ens hittas hos ett av tio barn, på grund av den utbredda användningen av antibiotika.

Den minskade förekomsten har resulterat i färre magsår och färre fall av magsårscancer, samtidigt som cancer i matstrupen har blivit vanligare samt refluxsjukdomar. I Sverige finns samma utveckling sedan 1970-talet.

Enligt de amerikanska professorerna kan bakteriens försvinnande även kopplas till fetma, typ 2-diabetes och andra typer av rubbningar av ämnesomsättningen. Detta eftersom Helicobacter pylori påverkar hungerhormonet ghrelin, vilket kan ge överflödskilon samt påverka hjärnans belöningssystem.

Dessutom, menar de, påverkar antibiotikaanvändningen risken att ESBL-bildande och vankomycinresistenta bakterier, som vi många är bärare av utan att veta om det, växer till sig när den  vanliga  mag- och tarmfloran slås ut i samband med en antibiotikakur.

Enligt Martin Blaser och Stanley Falkow är en större förståelse för hur bakterierna i normalfloran påverkar oss, och hur vi påverkar dem, en förutsättning för framtidens hälso- och sjukvård.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev