Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ängelholms sjukhus öppet efter branden

Publicerad: 16 mars 2022, 12:49

Räddningstjänsten på plats vid en brand i en större byggnad med flera sammanbyggda flyglar innehållande bland annat ett vårdboende på södra sjukhusområdet i Ängelholm natten till onsdagen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Under natten till onsdag bröt en brand ut på södra sjukhusområdet i Ängeholm. Sjukhuset, som inte drabbats av branden, håller öppet som vanligt.


Ämnen i artikeln:

Ängelholms sjukhusToppnyheter

Larmet kom strax efter klockan halv ett. Branden började i ett vårdboende och spred sig senare till ett äldreboende. Först rörde det sig om ett automatlarm, men några minuter senare ringde även personal på det aktuella vårdboendet. Hur branden startade är oklart.

Vid 5-tiden hade en grävmaskin beställts fram för att gräva av en del av en byggnad, och skapa en begränsningslinje till det närliggande sjukhuset. 

Richard Frobell, sjukhuschef på Ängelholms sjukhus, berättar att han fått uppgifter om att det i nuläget är låg risk för att branden ska sprida sig till sjukhuset. 

– Vi har två sjukhusdelar i Ängelholm. Det södra och det norra området som delas av järnvägen. I det södra området där branden varit har vi bara öppenvårdsverksamheter, säger han. 

Den norra delen av sjukhusområdet där Region Skåne bedriver vård dygnet runt har i nuläget inte berörts av branden. Sjukhuset kommer att hålla öppet som vanligt på alla avdelningar. Regionen har dock lokaler på det södra området som används dagtid för exempelvis hudmottagning, psykiatri och avancerad sjukvård i hemmet. Dessa lokaler har skadats i branden och kommer hållas stängda. 

Under morgonen gick sjukhuset upp i stabsläge. Något som hävdes senare under förmiddagen efter samtal med räddningsledare som sade att det inte fanns risk för kraftig rökutveckling mot det norra området. 

– I stabsläget har vi förberett oss dels på en ökad rökutveckling och vad det skulle innebära, och dels så har vi förberett vår akutmottagning för att det eventuellt kommer in patienter som andats in rök och är oroliga. Vår mottagning tar inte hand om rökskadade, utan de går till Helsingborgs lasarett, säger Richard Frobell. 

Enligt ett pressmeddelade från regionen ska ingen ha skadats i samband med branden.  

Läs också: Kriget i Ukraina gör att Västmanland går upp i stabsläge 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Bianca Sporrong

Webbredaktör

bianca.sporrong@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev