Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ångestläkemedel sätts under lupp

Publicerad: 12 maj 2014, 06:13

Ett läkemedel som används mot ångest och klåda och ett som används vid behandling av kärlkramp ska granskas av den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA.


I Sverige finns substansen hydroxizin i Atarax som kan ges mot ångest, oro och sömnstörningar. Det används också mot klåda. EMA har nu beslutat att läkemedel som innehåller hydroxizin ska utredas. Granskningen görs på begäran av den ungerska läkemedelsmyndigheten efter att data från säkerhetsövervakning samt experimentella studier pekat på en möjlig påverkan på hjärtrytmen, uppger svenska Läkemedelsverket i pressmeddelande.

EMA har också beslutat att inleda en översyn av läkemedlet Corlentor/Procoralan. Läkemedlet innehåller den aktiva substansen ivabradin och ges till patienter med kärlkramp eller kronisk hjärtsvikt. Skälet till att läkemedlet ska granskas är att preliminära resultat från en studie tyder på en liten riskökning för hjärt-kärlhändelser när läkemedlet används av patienter med kärlkramp. Den dos som användes i studien var dock högre än den godkända dosen.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev