Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Anhöriga kan försvåra lindrande vård

Publicerad: 30 december 2005, 14:15

Patientens ålder och de anhörigas inställning är faktorer som kan göra det svårare att ändra inriktning från botande till lindrande vård i livets slutskede.


Det har en arbetsgrupp vid hematologiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping kommit fram till. Med utbildning, föreläsningar och en särskild arbetsgrupp, som har analyserat när vården övergår från botande till lindrande, har hematologiska kliniken under året drivit ett projekt som har till syfte att ta fram rutiner för sådana bedömningar.

- Vi vill se hur vi gör idag och få igång en bredare diskussion om vårdetiska frågor, säger Ulla Frödin, sjuksköterska på hematologiska kliniken och projektledare i ett pressmeddelande från Landstinget i Östergötland.

Patientens ålder och de anhörigas inställning kan försvåra när vården ska ändra inriktning. Personalen anser att det är svårare att avbryta behandling för yngre patienter då de lättare kan identifiera sig med dem. Det är också svårt att gå från botande till lindrande vård när anhöriga inte vill det.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev