Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Anhörigs död kan utlösa reumatism

Publicerad: 10 februari 2006, 11:41

En nära anhörigs död kan ha betydelse för uppkomst av ledgångsreumatism. Det visar forskning från Karo-linska institutet i Solna.


Miljöfaktorer som rökning och olika yrkesexponeringar anses ha stor betydelse vid utvecklingen av reumatoid artrit, ledgångsreumatism. Enligt preliminära data kan även krisartade livshändelser vara en riskfaktor för uppkomsten av sjukdomen.

- Tidigare finns det en del fallrapporter och mindre studier som beskriver sambandet mellan olika typer av livskriser och utbrott av reumatoid artrit. Vår studie är dock den största på området, och vi finner en signifikant koppling mellan en nära anhörigs död och utveckling av sjukdomen, säger Birgitta Nordmark, forskare och överläkare vid reumatologiska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Fick frågor om livshändelser  Tillsammans med sina forskarkollegor har hon analyserat ett delmaterial i den stora EIRA-studien, som leds från Karolinska institutet. I den jämförs olika bakgrundsfaktorer hos nydebuterade reumatiker och hos friska kontroller.

I analysen ingick runt 1 400 patienter från södra och mellersta Sverige och ett ännu större antal kontrollpersoner. Deltagarna fick bland annat svara på en enkät om olika livshändelser  under de senaste fem åren. Resultaten presenterades nyligen på den amerikanska reumatologikongressen ACR i San Diego, USA.

- När vi kontrollerade för   andra faktorer som ålder, kön, och rökning, fann vi att makas, makes eller barns död gav nästan fyra gånger högre risk att utveckla reumatoid artrit. En släktings eller nära väns död verkade inte ha samma betydelse för risken att utveckla sjukdom. Vi tror att resultaten kan ha att göra med ökad psykologisk stress som i sin tur bidrar till sjukdomsutvecklingen, säger Birgitta Nordmark.

Carl-Magnus Hake

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News