lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Anklagar läkare för att underlätta för assistansfuskare

Publicerad: 19 november 2010, 12:57

Fusk med assistansersättning är enligt polisen mycket större än Försäkringskassan trott. Men fusket hade inte varit möjligt utan stöd från oseriösa läkare från privata bolag menar chefläkaren Urban Sjöblom.


De senaste dagarna har Sveries Radios Ekot och flera andra medier rapporterat om att fusket med assistansersättning kan var mycket större än Försäkringskassan tror.

– Av det vi sett här så kan vi tänka oss att minst en tredjedel av det som betalas ut i assistansersättning är fusk, säger Karl-Arne Ockell, utredningschef vid länskriminalen i Halland till Ekot.

I Halland har polisens utredningar redan lett fram till tre fällande domar, och fler är på gång.

Försäkringskassan hävdar enligt Expressen dock att det inte är fullt så illa. 1 till 2 miljarder, av totalt 20 utbetalade, bedöms betalas ut på grund av fusk eller felaktigheter.

Nu menar Urban Sjöblom, chefläkare vid Landstinget Blekinge att det inte skulle gå att fuska utan hjälp av oseriösa läkare.

Kan man lura en läkare att man har en cp-skada eller sitter i rullstol av andra skäl, frågar Sydöstran.

– Det kan man så klart inte utan det handlar med största sannolikhet om oseriösa läkare som skriver ut de här intygen som Försäkringskassan grundar sina beslut på. Sannolikt tillhör de privata bolag, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev