Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Änkor till cancerdrabbade har ofta dåligt stöd

Publicerad: 10 April 2008, 08:50

En av tre kvinnor vars män har gått bort i prostatacancer inte har någon att dela sina känslor med, enligt en ny studie.


Forskargruppen från Karolinska institutet, KI, i Solna som står bakom studien har tidigare visat att många cancerdrabbade svenska män har få människor att tala med om sina rädslor och känslor kring sjukdomen. Sju av tio ensamstående män med prostatacancer hade ingen alls att vända sig till och för åtta av tio män som levde i ett förhållande var partnern det enda emotionella stödet.

I en ny studie visar forskargruppen att även de cancerdrabbade männens änkor ofta saknar stöd – en av tre hade ingen att prata med om sina känslor.

– Vi är förvånade över att så många kvinnor är känslomässigt isolerade, det vill säga saknar djupa emotionella kontakter. Det finns en bild av att problemet bara gäller män, men så är det alltså inte, säger Asgeir Helgason, docent vid KI och ansvarig för studien, i ett pressmeddelande.

Han anser att omvårdnaden av män med cancer borde inriktas även på partnern.

Studiens preliminära resultat presenteras på en konferens om mäns hälsa som pågår på Karolinska institutet den 10-11 april.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev