Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Anmäler batongmisshandel på akuten

Publicerad: 30 augusti 2013, 06:23

En säkerhetsvakt vid akuten på Skånes universitetssjukhus i Malmö har anmälts för misshandel av en patient. Misshandeln ska finnas på film.


Skånska Dagbladet har träffat mamman till den 35-årige patient som sökte vård på akuten i Malmö under måndagskvällen för en infekterad tå. Mannen kunde vid det laget knappt stödja på benet, mådde dåligt och var kallsvettig och blek. Eftersom hans mor själv drabbats av blodförgiftning vid ett tidigare tillfälle var hon orolig för att sonen hade drabbats av samma sak.

Men läkaren som undersökte mannen tyckte att det räckte med att skriva ut antibiotika. Något patienten och hans mor ifrågasatte, de ville att det togs blodprov. Läkaren protesterade och påtalade att de borde ha sökt vård via vårdcentralen i stället, något patienten redan hade gjort.

– Jag ska inte ljuga, det var hög ljudnivå eftersom vi var upprörda för att vi inte fick den vård vi tyckte min son skulle ha. Men de ville skicka hem honom utan att ens ta ett blodprov eller lägga om foten! säger mamman till Skånska Dagbladet.

Det är då som vakten stormar in i rummet, enligt kvinnan. Han kräver att de omgående ska lämna rummet. Efter en ordväxling ska vakten sedan ha börjat slå på kvinnan. Sonen försöker gå emellan. Då ska vakten ha lyft upp patienten och slängt ner honom på golvet för att därefter knuffa ut honom liggandes ut mot väntrummet samtidigt som han slår honom med batong om och om igen.

En ung man i väntrummet ska ha filmat händelsen och modern försökte att fotografera det som hände.

Inte förrän polisen anlände till platsen lugnades situationen ned. Händelsen är polisanmäld och patienten ska även göra en anmälan till patientnämnden.

Polisen har ännu inte påbörjat utredningen men säger till Skånska Dagbladet att i princip allt förarbete verkar vara klart. Målsäganden har förhörts liksom vittnen på plats. Polisen har även begärt ut en övervakningsfilm som finns från akuten den aktuella kvällen.

Vakten gjorde en egen motanmälan angående verbala hot och han har även polisanmält patienten för våldsamt motstånd.

Akutens chef beklagar händelsen.

– Det gör mig bekymrad om det som kommer fram i den här polisanmälan stämmer, säger Mattias Wieloch, medicinsk enhetschef på akuten i Malmö.

– Hennes beskrivning av det som hänt är fruktansvärd. Men jag litar fullt på att polisen sköter det här.

Den medicinska hanteringen av patienten anser han var korrekt.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev