Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Anmäler stress på vårdcentral

Publicerad: 14 mars 2012, 10:43

Stressen på en vårdcentral i Linköping leder till sjukskrivningar – eller att personalen slutar, skriver skyddsombuden i en anmälan till Arbetsmiljöverket.


(Texten uppdaterad 15 mars)

Tungt jobb men för få anställda, vakanta tjänster som inte tillsätts och en arbetsledning som är frånvarande och dålig på att kommunicera. Så beskriver Vårdförbundets skyddsombud arbetsmiljön på Skäggetorps vårdcentral i Linköping. Planeringen kring schema och arbetsuppgifter har varit dålig, vilket ökat på stressen, enligt skyddsombuden.

– Man måste tillsätta mer pengar till resurser. Folk slutar på grund av hög arbetsbelastning, säger Semmy Josefsson, huvudskyddsombud.

Skyddsombuden vände sig i februari till Landstinget i Östergötlands län med krav på bättring. I sitt svar till skyddsombuden bekräftar vårdcentralens  tillförordnade chef att arbetsbelastningen varit hög, men svarar att  bemanningen ska prioriteras och att vakanta tjänster ska tillsättas  under året - om det finns pengar och om den efterfrågade yrkeskategorin  går att få tag i.

Bristerna i ledningen förklaras med att verksamhetschefen slutade i  fjol och ersattes under hösten med en tillförordnad chef som samtidigt  ledde en annan vårdcentral. En ny chef har rekryterats och ska börja  under våren, och till dess kommer den vikarierande ledningen att finnas i  Skäggetorp.

Svaret från vårdcentralen var inte vad skyddsombuden hoppats på.

– Jag tycker inte man gjort tillräckligt. De säger inget om åtgärder, det där är ursäkter, säger Semmy Josefsson.

Nu går de vidare till Arbetsmiljöverket med en anmälan. Där pekar de på att många i personalen sagt upp sig på grund av den ohållbara situationen, och att andra är på väg in i utbrändhet.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev