Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Anmäls till HSAN innan hovrätten sagt sitt

Publicerad: 3 december 2013, 10:54

Den läkare som dömts för grovt sexuellt övergrepp mot barn bör tillfälligt bli av med sin legitimation, anser Ivo. Trots att domen inte har vunnit laga kraft.


Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, anmälde i torsdags läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. I anmälan konstaterar myndigheten att domen visserligen har överklagats till Svea hovrätt och ännu inte vunnit laga kraft.

Är det inte bra att vänta?

– Jo, det kan det vara. Det kan inte prövas slutgiltigt för domen har vunnit laga kraft men nu tyckte vi at det var så pass allvarligt att vi ville säkerställa att han inte är yrkesverksam som läkare och därför begär vi en interimistiskt återkallelse, säger Kerstin Gudmundson, inspektör vid Ivo.

Hon förklarar att just nu, när läkaren är frihetsberövad, kan han i och för sig inte vara yrkesverksam. Men Ivo vet inte hur länge han förblir häktad och hur lång tid en eventuell överklagan kan ta.

Hur vanligt är det att ni gör så här?

– Det är ovanligt. Jag kan tänka mig om det är en väldigt kraftigt överförskrivande läkare som man misstänker att han förskriver läkemedel som sedan hamnar på Plattan till exempel. Då vill man ju stoppa upp det och inte invänta den juridiska processen som kan ta väldigt lång tid.

Så ni tar det säkra före det osäkra?

– Ja. Och vår myndighet måste ta ett ställningstagande i en fråga och sedan får HSAN pröva, håller det här?

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev