Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Anna Lindhs vård kan granskas

Publicerad: 29 september 2010, 10:59

Karolinska universitetssjukhuset vill att Socialstyrelsen ska granska behandlingen av utrikesminister Anna Lindh när hon dog. Bakgrunden är kritik i ett kommande tv-program.
(Ny version 13.28)


– Vi har inga skäl att tro att det skulle ha begåtts några fel, men om det nu finns kritiska frågor om en så här viktig händelse kan det uppstå en olycklig ryktesspridning om inte saken utreds närmare, säger Stefan Engqvist, chefläkare på Karolinska universitetssjukhuset, i ett uttalande.

Enligt TT är det TV4 som i ett kommande program riktar allvarlig kritik mot hur behandlingen av Anna Lindh gick till den 10 och 11 september 2003.

Med anledning av detta har sjukhuset, enligt Stefan Engqvist, gått igenom behandlingen utan att finna några skäl att göra en lex Maria-anmälan. Men eftersom händelsen är av mycket stor nationell och historisk betydelse vill sjukhuset nu att Socialstyrelsen granskar vården.

Men enligt Per-Anders Sunesson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning, är det ännu oklart om myndigheten kommer att granska ärendet.

– Jag har inte tagit del av hemställan och känner inte till vilken kritik eller vilka anklagelser som riktas mot sjukhuset. Huvudregeln är att inte öppna ärenden för händelser som ligger så långt tillbaka i tiden, men med tanke på att det rör mordet på landets utrikesminister så kommer vi naturligtvis att ta det under noggrant övervägande, säger han till TT.

Utrikesminister Anna Lindh knivskars på varhuset NK i Stockholm strax efter klockan 16 den 10 september 2003. Morgonen därpå avled hon av sina skador.

Den 24 september greps den då 24-årige Mijailo Mijailovic för mordet. I ett förhör den 6 januari året därpå erkände han knivattacken och dömdes senare till livstidsfängelse.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev