Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Annonsmiss av apotek

Publicerad: 19 december 2011, 12:24

Kundkortspoäng, även på det receptbelagda. Det utlovade Kronans Droghandel i en annons, trots att det är olagligt.


”Medmerakortet gäller hos oss och ger poäng på hela sortimentet, även det receptbelagda”. Så stod det i en annons för ett av Kronans Droghandels apotek i Sundsvall som publicerades i en broschyr i november. Men receptbelagda läkemedel inom läkemedelsförmånen får inte ge några poäng på kundkortet.

– Det var ett mänskligt misstag på det lokala apoteket, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Droghandel till Dagens Apotek.

– Ingen återbäring har delats ut och kunderna som har frågat om detta har informerats direkt om hur det ligger till, säger han.

Brukar era apotek göra sina egna annonser?

– Det händer. De vet vad som gäller med poängen, men just här har det brustit, säger Andreas Rosenlund.

En kund som blev förbryllad av annonsen skickade in den till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

– Med anledning av det kommer vi att öppna ett nytt tillsynsärende.  Vad ärendet kan leda till vet vi inte ännu, säger Inger Erlandsson, utredare på TLV.

Det är olagligt att ge rabatt på receptbelagda läkemedel. Därför är det också fel att köp av läkemedel inom läkemedelsförmånen ger poäng på ett kundkort som senare ger rabatt. Det beslutade TLV i juli 2010 då Kronans Droghandel riskerade miljonbelopp i vite om företaget inte slutade ge sina kunder poäng på Medmerakortet för inköp av receptbelagda läkemedel.

Kronans Droghandel accepterade beslutet. Däremot vill kedjan att förbudet inte ska gälla Medmera Visa som är ett kreditkort. När detta används registreras medlemspoäng automatiskt, oavsett var kunden handlar.

Den del av beslutet som gäller detta kort har Kronans Droghandel överklagat och ärendet ligger nu i Kammarrätten.

Relaterat material

Kunderna får dubbla poäng

TLV hotar apotek med vite

TLV:s beslut överklagas

LINDA PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev