Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Anonym behandling försvårar kampen mot könssjukdomar

Publicerad: 12 september 2013, 08:48

Ingen smittspårning och ökad resistensutveckling. Det är effekterna av en diskret behandling av könssjukdomar via nätet, larmar smittskyddsläkare.


Ökningen av nätsajter som erbjuder snabb och anonym behandling av könssjukdomar som klamydia och gonorré för med sig nya problem för vården.

– Jag har redan i dag träffat på enstaka fall samt hört från kollegor om situationer när ena parten i en relation ådrar sig klamydia utanför den relationen. I de fallen blir ju lösningen med anonym diagnos och behandling väldigt attraktiv, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Självmedicineringen gör det svårt för den svenska vården att spåra smittan. Dessutom är den antibiotika som går att beställa via sajterna ofta sådan att den driver på resistensen. Något som, enligt Peter Nolskog, är allvarligt:

– Ja, och när det gäller gonorré är det ytterst allvarligt. Resistensen är ju något som påverkar alla bakterier. Och på de här sajterna får du ingen resistensbestämning, säger han.
I Sverige är problemet med resistent gonorré så stort att sjukdomen inom några år riskerar att bli svår att behandla.

Smittskyddsinstitutet konstaterar att det i nuläget inte går att uppskatta omfattningen av problemet.  
Läkemedelsverket känner till problematiken men har ett begränsat handlingsutrymme. Så länge sajten som säljer läkemedlen är knuten till ett godkänt apotek, arbetar med legitimerade läkare och säljer godkända läkemedel, så:

– Kan vi inte göra någonting, ­säger Carolina Birgner, utredare på Läkemedelsverket och lägger dessutom till att myndigheten bara kan agera mot verksamhet i Sverige.

Eftersom sajterna är registrerade utomlands gäller inte den svenska smittskyddslagen, trots att texten är på svenska.

Peter Nolskog har tagit upp frågan med Socialstyrelsen och planerar även att lyfta den på höstens smittskydds­möte vid myndigheten. Han konstaterar att 99 procent av befolkningen inte borde ha några problem med att få diagnos och behandling via primärvården. Men den där sista­ procenten kommer förmodligen fortsätta att använda sig av diskret, resistensdrivande och svårspårbar behandling via nätet:

– Den marknaden kommer vi inte ifrån, säger han.

Dagens Medicin har utan framgång sökt ansvariga för tre olika behandlingssajter för intervju.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev