tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Anställd slogs medvetslös på rättspsyk

Publicerad: 3 oktober 2019, 09:00

Arbetsmiljöverket har inlett en granskning av hur Rättspsykiatriskt centrum arbetar med säkerheten för sin personal. (Bilden är från en annan rättspsykiatrisk klinik.)

Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

En patient på rättspsykiatriskt centrum i Trelleborg överöste en anställd med knytnävsslag tills hon blev medvetslös. Händelsen, som inträffade i slutet av augusti, har anmälts till polis och Arbetsmiljöverket, rapporterar Trelleborgs Allehanda.


Kvinnans arbetskamrater lyckades avstyra våldet och tillkalla ambulans. Det är dock inte första gången som den misstänkta patienten uppvisar våldsamma tendenser gentemot personal, skriver tidningen. Enligt avdelningens verksamhetschef sker våldsamma utfall varje månad, och i nuläget finns tre anmälningar om våld från den aktuella patienten.

Facket har lyft frågan om bemanningen är tillräcklig, och en anonym kollega vittnar om sämre grundbemanning, att många slutar samt att det är svårt att rekrytera ny personal.

– Ofta vet man inte vem man jobbar med från dag till dag eller från natt till natt. Det känns inte alls tryggt på en rättspsykiatrisk klinik. Där brister det kraftigt, säger kollegan till TA.

Kliniken tillbakavisar påståendet om lägre bemanning. Nu har Arbetsmiljöverket inlett en granskning av händelsen och av hur Rättspsykiatriskt centrum arbetar med säkerheten för sin personal. Den aktuella patienten har flyttats till en annan avdelning.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev