måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Anställda på Karolinska får måltidspris

Publicerad: 24 april 2014, 14:55

Två anställda på Karolinska i Solna tilldelades landstingets Måltidspris för sitt arbete med mat till patienter med cancer i huvud-hals-området.


Måltidspriset är helt nyinstiftat och delades i början på veckan ut för första gången. Vinnarna blev dietisten Katarina Wikman och avdelningschefen Charlotte Forsberg, båda anställda på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. De fick ta emot 40 000 kronor och ett keramikfat.

Landstinget instiftade priset som en del av sin satsning på mat inom vården, för att belöna dem som arbetar med att ge patienter en positiv matupplevelse.

– Jag är glad och stolt över att ha fått det här priset. Det är en viktig bekräftelse för ett arbete vi jobbat med länge och ihärdigt, säger Charlotte Forsberg.

Patienterna som är inlagda på avdelningen har ofta dålig aptit, både på grund av cancern och på biverkningar av behandlingen, berättar hon. Det är därför viktigt att de anställda gör vad de kan för att patienterna ska kunna äta.

– Vi har jobbat mycket med rutiner och att se till att det finns alternativa rätter eftersom inte alla patienter kan äta sjukhusmaten. Det är också viktigt att maten ser aptitlig ut, så att den lockar till att äta, säger Katarina Wikman.

Hon berättar att en av de förändringar som de har gjort på avdelningen är att ha gemensam servering av alla måltider i ett rum som kallas dagrummet, i stället för att ge patienterna maten på brickor vid sängen. Den nya typen av matservering innebär att patienterna får en trevlig miljö att äta i, att de kan se maten i förväg och att de kan välja mellan olika maträtter. Det är även värdefullt att de får röra på sig och äta i andras sällskap.

Stockholms läns landsting instiftade priset för att belöna de som arbetar för att ge patienter en positiv matupplevelse.

Keramikfatet ska hängas upp i dagrummet, där patienterna också kan se det.

ELSA TORELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev