Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Anställda på Karolinska friade i Socialstyrelsens utredning

Publicerad: 6 oktober 2009, 08:49

Den dråpanklagade läkaren gjorde inget fel, enligt Socialstyrelsens utredning. "Så vitt vi kan se har alla riktlinjer följts", säger Staffan Blom, chef för myndighetens regionala tillsynsenhet i Stockholm. (Ny version 11.05)


Den vård den nyfödda flickan fick på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm var enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.

Det konstaterade Socialstyrelsen i ett utlåtande i dag, tisdag.

Senare dog flickan och en läkare häktades på sannolika skäl misstänkt för dråp, en misstanke som fortfarande kvarstår.

– Vi har granskat verksamhetens rutiner och hur hälso- och sjukvårdspersonalen agerat och vi har inte sett att någon gjort sig skyldig till fel eller försummelse, inklusive den dråpanklagade läkaren. Så vitt vi kan se har alla riktlinjer följts, säger Staffan Blom, chef för Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Stockholm.

Men precis som andra myndighetspersoner, exempelvis experter på Rättsmedicinalverket, har Socialstyrelsens utredning inte kunnat visa varför flickan hade en onormalt hög och potentiellt dödlig dos av det lugnande läkemedlet tiopental i kroppen.

– 24 dygn efter att flickan dog gjordes en obduktion, då man även tog ett 3,5 milliliters blodprov som visade sig ha en onormalt hög halt av tiopental. Detta finns det ingen förklaring till och vi spekulerar inte i orsaken. Det är ett enskilt prov och det finns inga jämförelseprov hur koncentrationen såg ut i andra vävnader, säger Staffan Blom.

Har Rättsmedicinalverket gjort något fel eller har provet förväxlats?

– Vi har bedömt att RMV handlat helt korrekt och vi bedömer det som osannolikt att det har skett en förväxling.

Trots det slår ni ändå fast att vården skett enligt vetenskap och beprövad erfarenhet?

– Ja, utifrån det underlag vi har haft. Men jag vill betona att detta inte är en brottsutredning. Vi har inte tagit del av polisens förundersökning eftersom det råder förundersökningssekretess. Det innebär bland annat att vi inte kunnat höra den undersköterska som tjänstgjorde vid händelsen, eftersom hon har yppandeförbud av polismyndigheten. Det pågår alltså en brottsutredning som vi inte har haft någon insyn i.

Till sin hjälp i sin utredning har Socialstyrelsen bland annat haft två vetenskapliga råd som har granskat den farmakologiska sidan respektive sjukdomens förlopp.

– Den senare granskningen visade bland annat att flickan dog cirka fem timmar efter det att respiratorn stängdes av, vilket är ett något längre tidsintervall än i normala fall.

Även koncentrationen av morfin var förhöjda i den lilla flickans kropp. Men enligt Socialstyrelsen följde den givna morfininfusionen avdelningens rutin. Den höga koncentrationen finns det ingen förklaring till, men enligt Socialstyrelsen finns det forskningsresultat som visar att små barn kan få detta i samband med avslutande av livsuppehållande behandling – utan någon naturlig förklaring.

Relaterat material

”Det här har varit en sten i skon för hela sjukvården”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev