lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Anställda saknar toalett på sina apotek

Publicerad: 21 februari 2017, 07:50

Foto: Thinkstock

Många farmaceuter uppger att de ibland inte hinner gå på toaletten och på flera håll saknas toalett på apoteket.

Ämnen i artikeln:

Sveriges FarmaceuterApotek Hjärtat

Enligt senaste arbetsmiljöundersökningen på apotek som Sveriges Farmaceuter gjort så har 220 personer, närmare en femtedel av de svarande, angett att de ibland inte har möjlighet att gå på toaletten.

– Nu spekulerar jag men dels beror det nog på att man står som ensam farmaceut och har lång kö. Jag har även förstått att apotek i Ica Maxi har toaletter som ligger inne affären vilket gör det svårt att gå ifrån, säger Kristina Billberg som är ordförande i fackförbundet Sveriges Farmaceuter.

I undersökningen framkommer att nästan 100 personer saknar toalett på apoteket. Av de apotek som berörs tillhör 90 procent Apotek Hjärtat och då förmodligen de som ligger inne på Ica Maxi, enligt Kristina Billberg. Enligt flera uppgifter till Dagens Apotek innebär det att personalen antingen får gå på kundtoaletterna eller toaletter för Icas anställda som ofta ligger långt från apoteket.

Kristina Billberg har hört talas om fall där man får stänga apoteket för att farmaceuten ska kunna gå på toaletten. Detta för att efterleva Läkemedelsverkets krav på att det måste finnas en farmaceut närvarande under apotekets öppettider.

Camilla Ås, HR-chef på Apotek Hjärtat, avböjer intervju men svarar via mejl följande:

”Det handlar framförallt om apotek i våra Maxilägen där man har gemensamma personaltoaletter. På dessa apotek jobbar man ytterst sällan helt ensam och det brukar alltid gå att lösa om man behöver gå på toaletten.”

Dagens Apotek frågar Kristina Billberg vad Sveriges Farmaceuter kommer att göra angående att en femtedel av de tillfrågade ibland inte har möjlighet att gå på toaletten.

– Vi kommer självklart att följa upp detta. Det är arbetsgivarens skyldighet att garantera en tillfredsställande arbetsmiljö. Att ha möjlighet till toalettbesök är väl det minsta man kan begära.

Relaterat material

Så svarar HR-cheferna på stresskritiken

Rapport bekräftar hög stress på apoteken

Unionen: Mycket hög stress på apoteken

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev