Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Anställda slår larm om inspärrade barn

Publicerad: 10 september 2013, 06:19

Barn som hålls isolerade länge utan rapportering och barn som sätts på tunga beroendeframkallande läkemedel. En bup-klinik i Stockholm har anmält sig själv till Ivo.


Anmälan till Inspektionen för vård och omsorg kom in i somras. I dag avslöjar Dagens Nyheter att bakom det namn som stod som anmälare låg flera av de mest kliniskt erfarna på den barn och ungdomspsykiatriska kliniken.

I anmälan beskrevs allvarliga missförhållanden på kliniken.  Barn, ända ner i tolvårsåldern, har isolerats, bältats och tvångsinjicerats – en del utan rapportering. Isoleringen har skett vid Ria, Resursintensiv avdelning, där barnet hålls helt skild från de andra patienterna i en separat lägenhet. Barn har tvångsvårdats på fel grunder och de har fått fel diagnoser. Dessutom anklagades enskilda läkare för att skriva ut beroendeframkallande narkotikaklassade lugnande läkemedel allt för lättvindigt.

Chefsöverläkare Sten Jacobsson är den som leder landstingets interna granskning av bup-kliniken i Stockholm.

– Det här är rök och vi måste se om det finns eld någonstans. Vi tar allvarligt på anmälan, men så allvarligt som det beskrivs tror jag inte att det är, säger Sten Jacobsson till Dagens Nyheter.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev