Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ånstrand ordförande för etisk plattform

Publicerad: 28 november 2013, 09:36

Claes Ånstrand axlar rollen som ordförande i rådet för etiska plattformen för vården.


Claes Ånstrand, tidigare politiker för Socialdemokraterna, har en bakgrund som ordförande i kommunstyrelsen för Botkyrka, landstingsråd i Stockholms län och statssekreterare på flera olika departement. Nu är han konsult sedan flera år.

– Han har en väldigt gedigen bakgrund och han har varit inne i de här frågorna tidigt, både från kommun- och landstingssidan. I sin konsultroll har han jobbat inte minst med kvalitetsregisterfrågor, kvalitetsstyrning för vården och liknande, säger Håkan Sörman, vd för Sveriges Kommuner och Landsting som är en av 17 parter i rådet, till Dagens Medicin.

Claes Ånstrand uppger att han är mycket glad att få leda plattformens arbete.

– Det ska bli väldigt stimulerande att arbeta med den etiska plattformen. Jag har under ganska lång tid som egen företagare jobbat med vårdkvalitetsfrågor och forskningsfrågor, säger Claes Ånstrand till Dagens Medicin.

Vad ser du som din viktigaste uppgift?

–Utgångspunkten är ju transparens, att öka genomlysningen av vad vårdföretagen gör. Det är en viktig förutsättning både för att enskilda personer ska se hur ekonomin fungerar i företagen och till vilken kvalitet vården drivs. Allt det här kommer att driva kvalitetsarbete som jag ser det.

– Ju tydligare informationen blir för folk och ju fler val som sker på den information som finns, desto mer kommer branschen att behöva arbeta med kvalitetsfrågor. Det är ett ganska stort arbete att se till att den information som läggs faktiskt går att förstå.

Relaterat material

Etisk plattform färdig

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev