Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ansvarig för handelsmarginalen på TLV kan vara jävig

Publicerad: 25 februari 2009, 08:29

Joachim Werr, ansvarig för arbetet med handelsmarginalen på TLV, är styrelseledamot i ett företag som drivs av Apotekets styrelseordförande. Helt olämpligt, menar Richard Bergström, vd för Lif.


Den 6 februari fick Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, en ny generaldirektör – Gunilla Hulth-Backlund, tidigare chef för hälso- och sjukvårdsavdelningen på Socialstyrelsen.

Hon rekryterade snabbt Joachim Werr på konsultavtal till myndigheten. Joachim Werr är läkare och har arbetat på konsultbolaget McKinsey & Company och Investors helägda riskkapitalbolag IGC.

Joachim Werr har fått det övergripande ansvaret för TLV:s uppdrag med koppling till omregleringen av apoteksmarknaden. Han är bland annat involverad i arbetet med att ta fram en ny modell för de framtida apotekens handelsmarginal.

Men Joachim Werr är även styrelseledamot i Global Health Partner, ett företag som är inriktat på högspecialiserad vård. Vd för Global Health Partner är ingen annan än Per Båtelson, som är styrelseordförande i statliga Apoteket AB, som i högsta grad berörs av TLV:s arbete med handelsmarginalen.

– Stämmer uppgifterna är det upprörande. Det är förstås helt olämpligt att en person med så stark koppling till Apoteket har en så central roll i det här arbetet, säger Richard Bergström, vd i Läkemedelsindustrins branschorganisation Lif.

Gunilla Hulth-Backlund, generaldirektör på TLV, är medveten om Joachim Werrs uppdrag.

– Vi har gjort en preliminär bedömning att det inte är frågan om jäv. Han är dessutom avgående styrelseledamot och representerar Investor. Men ärendet prövas nu internt mot  regler som fyra myndigheter inom läkemedelsområdet enats om, säger Gunilla Hulth-Backlund.

Utlåtandet i frågan beräknas vara klart inom några dagar.

Dagens Apotek sökte utan resultat Joachim Werr under tisdagen för en kommentar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev