Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ansvarig ortoped försvarar kadaverkurserna i Linköping

Publicerad: 21 April 2010, 05:00

Kadaverkurser är lagliga i Sverige. Det hävdar ortopeden Lars Adolfsson som arrangerar kurser i Lin­köping. Han berättar att en överarm kostar cirka 10 000 kronor.


Det finns inget vinstsyfte med verksamheten.

Det säger ortopeden och hand­kirurgen Lars Adolfsson vid Universitetssjukhuset i Linköping. Han arrangerar de kadaverkurser som sjukhuset håller i implantatföretaget Swemac Orthopaedics lokaler. Det är också företaget som importerar preparaten.

– De kommer från en stiftelse i USA, berättar Lars Adolfsson.

Men trots att en överarm kan kosta så mycket som 10 000 kronor, säger han att hanteringen inte bedrivs i vinstsyfte, vare sig från stiftelsens eller från företagets sida.

– Swemac står för själva importen av delarna och lokalerna, men allt är till självkostnadspris.

Men om det inte är i vinstsyfte, hur kommer det sig att preparaten är så dyra?

– Jag har i och för sig inte koll på stiftelsens räkenskaper, men för fakultetens del handlar det inte om att tjäna pengar. Inte för Swemac heller, Swemac går till och med lite back på den här kursverksamheten.

Enligt företagets kursansvarige, Lars Granath, har företaget en auktorisation från Socialstyrelsen för importen, men enligt Socialstyrelsen finns inte någon sådan auktorisation.

Lars Adolfsson berättar att träning på ”riktiga” preparat ger ovärderlig kunskap. Men Karolinska universitetssjukhuset i Stockholms läns landsting gör en annan bedömning.

– Visst är det värdefullt, men i de få fall som vi har bedömt att det finns behov av dylika kurser så har vi skickat den aktuella ortopeden utomlands. Vi har valt en annan inriktning där vi i de allra flesta fall låter ortopeden gå bredvid en mer erfaren kollega och det fungerar alldeles utmärkt, säger Lennart Adamsson, verksamhetschef för den ortopediska kliniken vid sjukhuset.

Anledningen till att Karolinska inte köper eller arrangerar kadaverkurser, berättar han, är att det inte är tillåtet.

– Det är den bedömningen vi gör. Vi fick faktiskt en förfrågan för bara någon månad sedan, från ett italienskt företag som ville komma hit, men vi tackade nej. Vi svarade att det inte går. Man kan inte ha dessa kurser i Sverige, eftersom det juridiska systemet inte tillåter det.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev