måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Antibiotika lindrar symtom vid akut astma

Publicerad: 12 april 2006, 06:27

Brittiska forskare har visat att ett antibiotikapreparat effektivt lindrar akuta astmaattacker. Studien presenteras i veckans nummer av New England Journal of Medicine.


Antibiotikapreparatet telithromycin kan påskynda tillfrisknandet hos personer som drabbats av en astmaattack. Symtomen minskar och lungfunktionen förbättras.

Det visar forskare vid Imperial College London i Storbritannien i en randomiserad dubbelblind studie av 278 patienter vid 70 olika centra världen över.

Alla hade drabbats av en akut astmaattack som krävde akutvård. Inom 24 timmar fick patienterna antingen 800 mg telithromycin dagligen eller placebo i tio dagar, utöver ordinarie behandling.

Resultaten visar att symtomen och lungfunktionen förbättrades signifikant för dem som fick telithromycin. I slutet av behandlingsperioden var förbättringen ungefär dubbelt så stor i behandlingsgruppen jämfört med dem som fick placebo.

Teorin att antibiotika skulle kunna fungera mot akut astma baserade forskarna på tidigare studier. Forskarna tror att effekten kommer av att preparatet slår ut atypiska bakterier som Chlamydophila pneumoniae och Mycoplasma pneumoniae. I den nu aktuella studien var 61 procent av patienterna serologiskt positiva för någon eller båda av dessa bakterier.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev