Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Antibiotika och fylleceller bland höstbudgetens vårdförslag

Publicerad: 18 september 2013, 08:16

Utvärdering av antibiotika, alternativ till fyllecell och säkrare förskrivning till barn. Det är några av de förslag som berör sjukvården i regeringens höstbudget.


Den största satsningen på vårdområdet i regeringens höstbudget är den satsning på en strategi för kroniskt sjuka som Dagens Medicin skriver om i dag. Men utöver detta innehåller budgeten flera mindre satsningar som berör sjukvården.

En av satsningarna i budgeten riktar sig mot antibiotikaresistens. Regeringen ger den nya Folkhälsomyndigheten som startar vid årsskiftet i uppdrag att utvärdera befintliga antibiotika. Folkhälsomyndigheten får fem miljoner kronor för arbetet under 2014 och 15 miljoner kronor per år under åren 2015 till 2017. Av dessa pengar är tio miljoner kronor per år en permanent höjning av anslagen till myndigheten. Dessutom får Socialstyrelsen fem miljoner kronor per år från och med 2015 för att utöka det nationella och internationella arbetet mot antibiotikaresistens.

Sedan tidigare var det känt att regeringen har gjort en överenskommelse med läkemedelsindustrin om att sänka priset på läkemedel som är äldre än 15 år med 7,5 procent. En annan satsning på läkemedelsområdet är att 40 miljoner kronor per år går till att stimulera samarbete mellan läkemedelsindustrin och sjukvården kring introduktion och uppföljning av nya läkemedel. Läkemedelsverket och den nya E-hälsomyndigheten som bildas vid årsskiftet ska leda arbetet. Budgeten innehåller också en satsning på 15 miljoner kronor för att stödja arbetet med säkrare förskrivning av läkemedel till barn.

Bland de små satsningar som sticker ut i budgeten finns en satsning på alternativ till fylleceller. Satsningen riktar sig mot ”personer som befinner sig i ett akut skede av missbruk”. Tanken är att skapa nya tillnyktringsenheter som kan vara en ingång i vård- och behandlingsprocessen.

– Vi vill få ett mer humant och medicinskt säkert omhändertagande. Men vi vill också kunna fånga upp de här personerna och föra dem vidare till vård och behandling, säger barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) i ett pressmeddelande.

Landsting och kommuner får dela på 35 miljoner kronor per år under tre år för detta arbete.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev