Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Antibiotika till nyfödd kan ge barnet luftrörsbesvär

Publicerad: 1 december 2006, 14:02

RIKSSTÄMMAN 2006 För första gången har en forskargrupp kunna visa på att antibiotikabehandling av nyfödda i sig kan bidra till att ge barnet obstruktiva luftrörsbesvär. Det är ännu inte visat att besvären kvarstår.


I studien deltog 5 600 barn från Västra Götaland. Hela 20 procent av dem visade sig ha haft obstruktiva luftrörsbesvär under första året. 5 procent hade haft tre eller fler perioder av besvär. 4 procent hade behandlats med astmamedicin.

Forskare har tidigare sett att det funnits ett samband mellan antibiotikabehandling av spädbarn och astma. Men det har inte gått att utesluta att barnen som behandlats för luftvägsinfektioner egentligen haft tidiga episoder av astma – det vill säga att de haft astmaproblem redan före antibiotikabehandlingen.

– För att komma runt det har vi undersökt barn som fått antibiotika­behandling redan under nyföddhetsperioden. De har då behandlats för virusinfektioner och har ännu inte börjat få besvär med pip i bröstet, säger Göran Wennergren, professor i barnmedicin vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.

Immunförsvarets utveckling störs
Studien visar att antibiotikabehandling under nyföddhetsperioden ökar risken för att barnet ska få luftrörsbesvär av astmatyp under första levnadsåret. Men varken den aktuella studien eller tidigare forskning har kunnat slå fast att denna typ av luftrörsbesvär är en riskfaktor för att barnet ska utveckla astma senare.

Antibiotikabehandlingen påverkar den normala bakteriefloran hos barnet och det kan störa utvecklingen av barnets immunförsvar.

– Vår studie stödjer därför hypotesen om att en störd tarmflora kan ha en negativ effekt på immunförsvarets träning, säger Göran Wennergren.

När barnen i studien är 4–5 år gamla kommer forskarna att kunna se vilka som utvecklat allergier.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev