Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Antibiotikum kan skada levern allvarligt

Publicerad: 27 januari 2006, 15:45

Produktinformationen för antibiotikumet Ketek måste förses med en varning om att allvarliga leverreaktioner kan vara en biverkan av preparatet. Det beslutade den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA i dag, fredag.


Ketek (telitromycin) är ett preparat som sällan används i Sverige men som är godkänt för behandling från 18 års ålder för bland annat lunginflammation, akut bronkit och inflammation i näsans bihålor.

På grund av inrapporterade fall av allvarlig leversjukdom som misstänks ha en koppling till Ketek har nu EMEA gjort en genomgång av kända rapporter om allvarlig leverpåverkan. Enligt ett observandum på Läkemedelsverkets hemsida har leverfunktionen normaliserats hos de flesta patienter när behandlingen med Ketek avbrutits, men i några fall har följderna blivit mycket allvarliga.

EMEA begär därför nu att läkemedelsföretaget Aventis Pharma, som marknadsför Ketek, ska lägga till information om möjliga allvarliga leverreaktioner i sin produktinformation. Dessutom påminner myndigheten alla förskrivare om att vara försiktiga med att skriva ut Ketek till patienter med nedsatt leverfunktion.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev