Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Antidepressiva kan förhindra benskörhet

Publicerad: 13 oktober 2006, 12:40

De antidepressiva SSRI-preparaten stimulerar tillväxt av benmassan och förhindrar benskörhet. Det konstaterar amerikanska forskare efter att ha gett råttor Prozac. Studien publiceras i nästa nummer av Journal of Cellular Biochemistry.


Det är sedan tidigare känt att serotonin, den signalsubstans i kroppen som spelar stor roll för bland annat vårt humör, också påverkar de celler som bryter ner ben i kroppen, så kallade osteoklaster.

Nu har forskare vid Forsyth Institute i Boston, USA,  kommit ett steg länge i jakten på förståelse för hur sambandet mellan serotonin och skelett ser ut.

En vanlig orsak till att benmassan minskar hos människor är kroniska inflammatoriska sjukdomar som reumatoid artrit. Hos kvinnor är minskad östrogenproduktion på grund av exempelvis bortopererade äggstockar en vanlig anledning till skörare ben.

Forskargruppen har studerat hur den antidepressiva serotoninåterupptagshämmaren fluoxetin, som finns i läkemedlet Prozac, påverkar benmassan.

Djurförsök visade att friska möss som fick fluoxetin i sex veckor ökade sin totala skelettmassa i lårbenen och i ryggraden.

När möss utan äggstockar fick fluoxetin ökade inte deras benmassa, något som tyder på att östrogenet spelar roll när fluoxetin metaboliseras.

Däremot ökade benmassan hos fluoxetinbehandlade möss som hade en inflammation i kroppen.

Forskarna drar slutsatsen att fluoxetinbehandling in vivo leder till en ökad benmassa under normala fysiologiska förhållanden samt när en inflammation finns i kroppen, men att substansen inte kan förhindra benskörhet som beror på östrogenbrist.

Studien publiceras i nästa nummer av tidskriften Journal of Cellular Biochemistry.

Journal of Cellular Biochemistry, publicerad online 13 oktober 2006

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev