Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Antidepressiva läkemedel inte så effektiva som de framställs

Publicerad: 19 februari 2008, 13:52

Genom att företagen väljer vilka studier som ska publiceras framstår antidepressiva läkemedel som betydligt mer effektiva än vad de i själva verket är. Det hävdar en grupp amerikanska forskare i New England Journal of Medicine.


En grupp forskare, verksamma vid bland annat Oregon Health and Science University och Harvard University i USA, införskaffade medicinska sammanfattningar från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA om olika studier av 12 antidepressiva substanser.

 Studierna avsåg kliniska prövningar där sammanlagt 12 564 patienter ingick. Det visade sig att om en studie publicerades eller inte var starkt förknippat med utfallet.

 Sammanlagt studerades 74 FDA-registrerade studier. Av de 37 studier som FDA ansåg visade ett positivt resultat publicerades alla utom en. Men de studier som FDA ansåg visade ett negativt resultat publicerades med tre undantag antingen inte alls (22 studier) eller så publicerades de på ett sådant sätt att de förmedlade ett positivt resultat (11 studier).

 Detta innebär att om man bara studerade de studier som hade publicerats så visade 94 procent av de kliniska prövningarna ett positivt resultat. Om man i stället utgick från de studier som FDA hade granskat visade endast hälften, 51 procent, positiva resultat för de olika substanserna.

 En separat metaanalys visade att de enskilda substansernas effekt ökade från blygsamma 11 procent till 69 procent, beroende på vilka studier som togs med i beräkningen.

Enligt forskarna tyder resultatet på att denna selektiva publicering av kliniska prövningar kan ha konsekvenser för forskare, hälso- och sjukvårdspersonal samt patienter.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev