Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Antidepressiva ökar blodflödet i hjärnan

Publicerad: 9 augusti 2007, 09:09

Antidepressiva ökar blodflödet i hjärnan

Israeliska forskare visar i en ny studie att behandling med antidepressiv medicin kan normalisera blodflödet i hjärnan hos deprimerade patienter. Behandling med elchocker, ECT, hade inte samma effekt.


Det är känt sedan tidigare att blodflödet i vissa delar av hjärnan är lägre hos personer med depression. Forskare vid Hadassah-Hebrew University i Jerusalem, Israel, har nu undersökt hur blodflödet påverkas av antidepressiv behandling.

I studien ingick drygt 30 patienter som undersöktes med SPECT – en teknik där en radioaktiv substans används för att åskådliggöra blodflödet – före och efter behandling. Blodflödet i hjärnan undersöktes även hos 25 friska kontrollpersoner.

Studien bekräftar att blodflödet var lägre hos de deprimerade än hos kontrollpersonerna. Före behandling var det ingen skillnad mellan de deprimerade som sedan fick läkemedel och de som fick elbehandling.

Efter behandling visade det sig att blodflödet hade ökat hos dem som fick serotoninåterupptagshämmare, SSRI, eller tricykliska antidepressiva läkemedel. Effekten sågs bara hos dem som hade svarat på behandlingen.

Hos patienterna som fått elbehandling sågs däremot en ytterligare minskning av blodflödet i de bakre hjärnregionerna. Detta trots att alla utom en svarade på behandlingen. En möjlig förklaring är att ECT kan utlösa hämmande processer i hjärnan, som antas spela en viktig roll för behandlingens kliniska effekt på kort sikt.

Forskarna skriver att det behövs fler och större studier med längre uppföljning för att klarlägga vilken roll blodflödet i hjärnan spelar vid depression.                 The Journal of Nuclear Medicine 2007; 48: 1273–1278.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev