Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Antidot effektiv hos blödande patienter

Publicerad: 30 Augusti 2016, 13:53

Foto: Thinkstock

Motmedlet andexanet alfa hävde snabbt den blodförtunnande effekten av Eliquis och Xarelto hos patienter som drabbats av stor blödning.


Ämnen i artikeln:

ESC

Det visar en så kallad interimsanalys av den pågående studien ANNEXA-4 som presenterades under ESC i dag, tisdag, och samtidigt publiceras i New England Journal of Medicine.

En nackdel med nya orala antikoagulantia, noak, jämfört med warfarin, har varit att det saknats effektiva motmedel.

Substansen andexanet alfa är det första motmedlet mot noak i klassen faktor Xa-hämmare, dit till exempel Eliquis (apixaban) och Xarelto (rivaroxaban) hör. Nu pekar en studie för första gången mot att antidoten är effektiv hos patienter som drabbats av en stor blödning.

Resultaten visar att den antikoagulerande aktiviteten minskat med 90 procent en halvtimme efter behandling med andexanet alfa hos patienter som fått apixaban eller rivaroxaban.

Hos 79 procent av patienterna beskrevs blodets förmåga att koagulera som ”utmärkt eller god” tolv timmar efter behandlingen.

I studien ingick 67 patienter som drabbats av en stor blödning, de flesta i mag-tarmkanalen eller skallen, inom 18 timmar efter att de fått en faktor Xa-hämmare. De var i genomsnitt 77 år och hade i de flesta fall betydande hjärtkärlsjukdom.

Patienterna fick först en extra stor dos av andexanet alfa och därefter en infusion under två timmar. Doseringen bestämdes utifrån vilken faktor Xa-hämmare patienten exponerats för, och när.

Av etiska skäl gjordes ingen randomisering, utan alla patienter fick behandling med andexanet alfa.

Studien finansierades av Portola Pharmaceuticals.

Stuart J. Connolly med flera. Andexanet Alfa for Acute Major Bleeding Associated with Factor Xa Inhibitors. New England Journal of Medicine, publicerad online den 30 augusti 2016.Doi:10.1056/NEJMoa1607887

KATRIN TRYSELL

Ämnen i artikeln:

ESC

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev