Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Antikroppar bakom svår hjärtsvikt hos unga

Publicerad: 31 maj 2006, 08:06

Patienter med idiopatisk dilaterad kardiomyopati, förstorat hjärta utan definierad orsak, kan ha en störning i immunförsvaret som gör att hjärtcellerna angrips.


Varje år drabbas omkring 250 svenskar av förstorat hjärta utan att läkarna kan hitta en tydlig orsak. Det är ofta unga människor som får diagnosen idiopatisk dilaterad kardiomyopati.   Nu visar en ny svensk avhandling att ungefär var tredje av dessa patienter har antikroppar i blodet som saknas hos friska individer.

Enligt forskaren Lisa Buvall, högskoleingenjör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, finns det ett fel i immunförsvaret hos dessa patienter. Denna störning gör att kroppen producerar antikroppar som angriper hjärtats celler.

Hennes studier visar att antikropparna stimulerar samma mottagare i cellen som i vanliga fall aktiveras av adrenalin. Det leder till kraftigare sammandragningar i hjärtmuskeln.  Vid ett adrenalinpåslag klarar hjärtcellerna att stänga av mottagaren när det är risk för överstimulering. Men den skyddsmekanismen saknas när cellen retas av antikropparna. Det kan leda till att hjärtcellen dör och vävnaden blir inflammerad. Det försvagade hjärtat reagerar med att växa för att kompensera den minskade kapaciteten.

Forskarna går nu vidare och studerar olika behandlingsmetoder som kan motverka antikropparna. En möjlighet är att ge patienterna samma typ av immunreglerande läkemedel som i dag ges mot reumatism.

En annan framtida behandling kan vara att rena blodet med en teknik som filtrerar bort de skadliga antikropparna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev