Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Antikroppar minskade känslighet för jordnötter hos allergiker

Publicerad: 13 mars 2003, 15:10

Genom att ge jordnötsallergiker injektioner med monoklonala antikroppar mot IgE kunde patienterna tolerera en avsevärt större mängd jordnötter. Det framgår av en studie som publiceras i torsdagens utgåva av New England Journal of Medicine.


Allergiska reaktioner mot jordnötter, som kan vara livshotande, kan utlösas av små mängder som kan finnas i en lång rad livsmedel.  För att undersöka om injicerade antikroppar kan öka toleransen för ofrivilligt intag av jordnötter, till exempel från födoämnen med bristfällig innehållsdeklaration, gjorde forskare från bland annat Mount Sinai School of Medicine, New York, USA, en studie på 84 patienter som tidigare omedelbart fått en allergisk reaktion efter att ha fått i sig jordnötter.  De delades in i fyra grupper som antingen fick stigande halt injicerade monoklonala antikroppar mot IgE eller placebo. Injektionerna gavs vid fyra tillfällen med fyra veckors mellanrum. Preparatet kallas TNX-901.  Försökspersonerna utsattes därefter för stigande doser av malda jordnötter tills en allergisk reaktion utlöstes.  Med ökande dos TNX-901 tolererade försökspersonerna allt större mängd jordnötter. Den högsta dosen var signifikant högre än för placebo. Även trenden att högre dos gav större tolerans var statistiskt säkerställd.  Författarna sammanfattar sina resultat med att den högsta dosen av antikroppar ökade toleransen för patienterna från motsvarande en halv jordnöt till nio jordnötter. Enligt uppskattningar uppgår mängden jordnötter vid oavsiktligt intag till en à två jordnötter. Det skydd som den högsta dosen gav skulle ge en god marginal menar forskarna.

Sten Erik Jensen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev