lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Antikroppar ska ge lungcancerpatienter längre liv

Publicerad: 14 september 2005, 09:15

Södersjukhuset i Stockholm och Akademiska sjukhuset i Uppsala testar ett nytt läkemedel, antikroppen cetuximab, mot avancerad lungcancer.


Principen är enkel - att med hjälp av en antikropp blockera en receptor, epidermal growth factor receptor, EGFR, som sitter på tumörcellerna och som stimulerar celldelning och metastasering.  På så sätt hoppas läkarna förlänga livet på patienter med spridd lungcancer. Att bota är inget realistiskt alternativ. Ettårsöverlevnaden för dessa patienter med dagens standardbehandling, cytostatika, är cirka 40 procent. Men efter fem år lever nästan ingen.

- Vi har ett stort behov av att förbättra utsikterna för dessa patienter, säger Gunnar Wagenius, överläkare vid onkologikliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Han ansvarar för den svenska delen av den så kallade Flex-studien, en randomiserad multicenters fas 3-studie som ska svara på frågan om - och i så fall hur mycket - cetuximab förlänger livet på patienter med spridd icke-småcellig lungcancer.

Halverad tumörbörda  Hälften av de 1 100 patienterna som ska ingå i studien får cytostatikabehandling bestående av cisplatin och navelbin. Även den andra hälften får denna kombination, men med tillägg av cetuximab, som marknadsförs under namnet Erbitux.

- Hittills har vi här i Uppsala inkluderat tre patienter i studien, varav två står på Erbitux. Dessa två har svarat jättebra på behandlingen med över en dryg halvering av tumörbördan. Om det beror på Erbitux eller inte går ju naturligtvis inte att säga men så här långt ser det bra ut, säger Gunnar Wagenius.

I dag är Erbitux godkänt för spridd tarmcancer hos patienter vars tumörer inte längre svarar på irinotecan-baserad behandling.

- Preparatet har också visat väldigt goda resultat för huvud-hals-tumörer, men hur det ser ut vid lungcancer vet vi inte i dag, säger Gunnar Wagenius.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev