tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Äntligen är systemen mer än en digital papperskopia

Publicerad: 20 maj 2019, 22:00

Foto: Maria Hammar

Det skriver Jens Krey, reporter på Dagens Medicin.


JK


Jag började jobba i vården ungefär samtidigt som Millenniebuggen hotade att lamslå all teknik på sjukhus och vårdcentraler som var mer avancerad än en barnmorsketratt.

Men teknikkollapsen uteblev som bekant och vården klarade sig i princip utan en skråma.

Samtidigt fortsatte den digitala tekniken långsamt att vinna mark. Snart skrev inte längre nattpersonalen vad som hänt patienterna med röd bläckpenna i den förvikta pappersjournalen. Snart slapp jag ta sparken ner till fixen 2 för att hämta röntgenplåtar stora som gammaldags morgontidningar när en patient skulle till operation. Snart slapp konsultläkarna stoppa sladdrigt gult karbonpapper med kopior på sina remissvar i sina rockfickor.

Sakta med säkert försökte vården komma i kapp den digitalisering som redan var ett faktum i resten av samhället. Och det gick sådär.

Nu fanns både journalanteckningar och labbsvar digitalt, men utan att blinka tryckte vi på print, gjorde hål i det utskrivna pappret och satte det i en patientpärm med alla andra hålslagna papper.

Kanske fanns det en tanke om att ha en analog backup, kanske fanns det en trygghet i att fortfarande ha någon form av fysisk journal att hålla i handen, kanske var det bara vana blandat med brist på eftertanke.

Det brukar sägas att de som börjar förstå digitaliseringen, men långt ifrån förstått dess potential, i rask takt fyller sina hemsidor med utskrivningsbara pdf:er av tidigare pappersblanketter.

Nu har vården definitivt kommit längre än så.

Ett exempel är regionernas journalsystem som inte byts ut mot nya journalsystem utan mot vårdinformationssystem. Det är inte längre bara en digital variant av de där noteringarna i rött bläck. Nu ska alla patientnödvändiga system integreras i något mer abstrakt som dessutom helst ska prata med andra system som kan vara nödvändiga för patienten på sikt, som kvalitetsregister och forskningsdatabaser. I en perfekt värld fungerar allt också.

Men för att vanliga dödliga ska förstå allt det som sker efter utskrivningsbara pdf:er tror jag att det ibland faktiskt behövs något tryggt att hålla i handen: en barnmorsketratt, en pärm med utskrivna provsvar eller en broadsheetstor röntgenplåt om ni så vill. För precis som att telefonsymbolen på din smarta telefon påminner dig om att den platta bildskärmen faktiskt är en telefon behövs förklaringar och förenklingar kring det som händer inom e-hälsa.

Den funktionen vill Dagens Medicin fylla när redaktionen nu försöker guida dig genom allt nytt på Nordens största e-hälsomässa Vitalis. Jag kommer att vara där och ta emot kritik, tips och skvaller. Du känner igen mig på att jag har en lövtunn dator i ena handen och en utskriven pdf-version av mässprogrammet i den andra.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev