Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Antroposoferna vill registrera fem preparat som läkemedel

Publicerad: 20 oktober 2009, 09:32

Vidarkliniken uppfyller regeringens krav och ska ansöka om att få fem antroposofiska preparat registrerade som receptfria läkemedel.


Förra hösten rapporterade Dagens Medicin om att Vidarkliniken i Järna hotades av nedläggning när dispensen om försäljning av antroposofiska läkemedel var på väg att löpa ut. Regeringens beslut blev en kompromiss där dispensen förnyades. Villkoret var att antroposoferna ansökte om att få de fem mest förskrivna preparaten registrerade hos Läkemedelsverket.

Nu meddelar Vidarkliniken och företaget Weleda att villkoret kommer att uppfyllas före årsskiftet. En ansökan som gäller ögondroppar har redan lämnats in till Läkemedelsverket. Fyra andra som gäller två sårbehandlingsmedel, en massageolja och ett preparat som ska förbättra matsmältningen är också på ingång.

– Nu visar vi även på detta mycket resurskrävande sätt att de antroposofiska läkemedlen håller hög kvalitet. Vi hoppas nu på fortsatt dispens och arbetsro, så att vi kan lägga mer resurser på att vidareutveckla vår forskning kring bland annat den integrativa vårdens och medlens effekter, säger Ursula Flatters, läkare på Vidarkliniken, i ett pressmeddelande.

Kostnaden för att läkemedelsregistrera de fem preparaten blir 1,5 miljoner kronor, enligt pressmeddelandet. Vidarkliniken tycker att det är för dyrt och varnar för att krav på registrering av fler medel kan leda till att den antroposofiska vården försvinner från Sverige.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev